Finse herfst ~ Ruska

Het 'samenstellen' van een fotoreis is net als een kookboek. De ingredienten die je nodig hebt zoek je bij elkaar en dan maak je er iets leuks van. Een beetje rood, wat knallend berkengeel en een watervalletje. Maar ook uitgestrekte bossen en oorverdovende stilte. Afgewisseld met wat smeuïge motregen en een  '50 shades of grey' wolkendekje. Doe daar wat gerookte zalm, worst, snert of pannenkoeken van het kampvuur bij samen met hete thee, koffie of bouillon. Zorg voor een leuk, gelijkgestemd gezelschap onder begeleiding van twee dolenthousiaste, goed op elkaar ingespeelde begeleiders. Mix er dan nog wat beren, rendieren, vossen en wat taigagaaitjes doorheen en pruts wat met filters om tot slot als kers op de taart, onder toeziend oog van de melkweg, Lady Aurora het complete zwanenmeer onder een heldere hemel te laten dansen.

 

Maar waar vind ik dat?

 

Deze ingrediënten vind je volgens mij alleen maar in Finland. Een land waar je kunt wegdromen in je gedachten en kunt verdwalen in het landschap. Waar rust en onthaasting gewaardeerd en gerespecteerd wordt.
Het ontdekken van gebieden waar niemand huist en de kans op het tegenkomen van de grootste Europese roofdieren op vier poten in het wild nu eenmaal groter is dan de lokale bevolking. Een land waar het ook gewoon mogelijk is om bij kampvuurplaatsen prikstokken en bijlen rustig te kunnen laten liggen. Het is ook een land die aan Rusland grenst waar de littekenen van een oorlog diepe indruk op mij heeft gemaakt. Getuigende het gedenkveld in Raatteen Portti...

 

Negen dagen Finland. Een kleine impressie in beelden met een gevoel van heimwee...

 

Heimwee naar de rust en respect voor alles wat het land te bieden heeft.
Dit was mijn tweede reis naar Finland, maar als het aan mij ligt zeker niet het laatste. Het heeft zeer zeker een prominente plek veroverd in mijn hart.