· 

Het is weer mooi (weer) geweest.....

Het is weer mooi (weer) geweest…

 

Donkere wolken pakken zich samen. In de verte zie je de ontlading van de wolken hun werk doen. Schuine strepen van de regen laten zien dat de wind vrij spel heeft en de wolken opjaagt. KNMI geeft code oranje af. Nederland maakt zich op voor een hevige voorjaarsstorm.

Mensen lopen gehaast door de straten, bang om nat te worden. Boodschappen worden gauw in de auto gekieperd. Hangjongeren kiezen eieren voor hun geld en druipen af.

 

Een fietsende vrouw gehuld in een regenjas sterk voorovergebogen met één hand aan haar capuchon en de andere aan het stuur van haar fiets. Ze moet vanwege de sterke wind flink moeite doen om haar tweewieler op de weg te houden. Tussen alle commotie van rondrennende mensen staat één man wijdbeens en strak voor zich uitkijkend naar de naderende storm.

 

Hij heeft een brede grijns op zijn gezicht. Dit … Dit wordt zijn moment, zijn avond, zijn avontuur. Een enorme lichtflits verlicht de hemel voor een moment. Een harde knal komt er vrij snel achteraan. Het is begonnen. Hij kan los.

 

Regisseur van het weer

Dit, beste lezer… is het begin van deze column. Het vervolg echter blijkt helemaal afhankelijk te zijn van het weer. Want zoals iedereen wel weet: het weer kun je niet leiden of naar je hand zetten. Het weer is nu eenmaal geen instrument in een symfonieorkest dat je het met een mengtafel samen met alle andere instrumenten ‘in balans’ kan zetten. Schuifje één: Bewolking. Hoe verder de schuif opengaat hoe donker de wolken van waaruit je met schuif twee de hoeveelheid regen die daar dan uitvalt bepaald. Met schuifje drie regel je het aantal zonuren. De wind kan met schuif vier van ‘windstil’ tot ‘orkaan Katrina Categorie 5’ naar je hand worden gezet. Schuif vijf is de temperatuur en dan tot slot nog wat schakelaartjes hier en daar waarmee je specifieke natuurverschijnselen aan of uit kan zetten. Volledig de regie te hebben zoals de Griekse God Zeus zijn scepter zwaaide in de oudheid.

 

Nee, niets van dit alles. Gelukkig hebben we wel steeds meer tooltjes in de vorm van apps op je smartphone waarmee je de weersverwachting wat beter in de gaten kan houden. Een beetje doorgewinterde fotograaf haalt daar de informatie uit om zijn of haar beste beelden mee te kunnen maken.

 

Maar daar sta ik dan

Toen ik begon te schrijven aan het idee van dit verhaal was de eerste alinea redelijk actueel. Ik hoefde er alleen nog wat ‘passende weerbeelden’ bij te schieten. We weten inmiddels hoe het vanaf begin mei vergaan is. Volop zon, geen regen maar droogte. Nederland zucht onder een hittegolf. En wat een bofbipsen zijn we. We hebben er maar liefst twee gehad!

 

Ik sta hier nu nog steeds wijdbeens te wachten op die ene bliksemflits om de foto te kunnen maken die nodig is bij deze column. Knabbel voor de zoveelste keer aan een kaasstengel en neem een slok water onder een brandende zon. De camera zit onder het stof en van de brede grijns is weinig meer over. De impressie op mijn gezicht maakt plaats voor de nodige bedenkingen. Is dit nu het voorland van wat ons te wachten staat met al dat ‘gedoe’ over klimaatveranderingen?

 

In een eerdere column gaf ik al aan dat mijn voorkeur ligt in gebieden boven mijn woonplaats. Dit geldt zeker voor de natuur, maar ook de weersomstandigheden daar zijn voor mij gevoelsmatig veel prettiger. Ik wil die enorme wolkenpartijen zien. Ik wil die wind voelen.

Ik wil..

Ik wil..

Wat ik wil, is voor het merendeel van de mensen een huivering. Hoe vaak ik niet met opgestroopte mouwen rond het vriespunt in het veld sta en voor gek wordt verklaard? Wat overigens alleen maar een bevestiging is wat ik zelf al lang weet. Hoe vaak ik niet hoor: ‘Nou geef mij maar zon!’ Natuurlijk heeft de zomer met alle zomerse activiteiten ook zijn charme. Laatst sprak ik een bevriend fotograaf die in zijn ‘zomerdip’ ofwel in zijn ‘zomerreces’ zit. En ik snap hem. Persoonlijk vind ik de zomer het minst aantrekkelijke seizoen van het jaar. Motivatie is dan soms moeilijk te vinden.

 

Ieder zijn ding

Ik sta er niet meer. Ik heb de spullen gepakt en ben naar huis gegaan. Wanneer je als natuurfotograaf een mooi foto wilt maken dan is het succes van die foto afhankelijk van een aantal dingen. Het weer is daar een grote factor in. Maar ook kennis, het onderwerp en de boodschap die je ermee wilt uitstralen is een factor waar rekening mee gehouden moet worden.

 

Persoonlijk vind ik dreigende luchten mooi. Zonlicht geeft prachtige schaduweffecten en kan in luttele seconden het landschap doen veranderen in een mysterieus geheel. In de herfst geeft het ontbreken van licht soms intense kleuren. Iets waar ik dan weer dol op ben. In de Winter? Hoe mooi is het wanneer je een bevroren landschap subtiel in beeld brengt? De rust die dat uitstraalt. Zo stil en broos. En … zo heerlijk koud.

 

Creatief in de weer met het weer

Het mooie is dat juist door de wisselende weersomstandigheden er altijd wel een natuurfotograaf opstaat en zegt: ‘Yes! Dit is mijn moment, mijn avontuur’. Vervolgens de fototas pakt en er op uit trekt!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0