Wat is een foto?

Wat is een foto?

Een foto is voor menigeen een afdruk van een indruk die de fotograaf op dat moment heeft gehad en aan de wereld wilde laten zien. En dat door simpelweg op de ontspanknop van de camera te drukken. Niet gehinderd door enige kennis van zaken.
Toch laat de foto niet alles zien. En misschien nog wel belangrijker: voelen, ervaren… beleven!

Want wie kent het verhaal achter de foto? Juist, de fotograaf.
Wat heeft de fotograaf moeten doen, om bijvoorbeeld de foto zoals die hierboven is geplaatst te kunnen maken?

De foto vertelt namelijk niet dat hij, met grote kans dat hij gesnaaid wordt wanneer hij met ruim 18 kilo aan foto-equipment als handbagage het vliegtuig probeert binnen te komen, een hele reis heeft gemaakt. Dat een broodmagere Finse stewardess met een lief gezichtje zijn ‘handbagage’ even van hem aanneemt onder het zuchtend uiten van de gevreesde woorden ‘Far too heavy, far too heavy, sir” en hij dit alleen maar kan bevestigen met een ‘Yeeesss’.

Dat hij met een vliegtuig van Amsterdam via Helsinki naar Kajaani is
gevlogen. Het tweemotorige propeller vliegtuig met zachte banden zich rammelend, onder een oorverdovend kabaal uiteindelijk los wist te maken van de runway. Een klein vliegtuig volgepropt met gelijkgestemden, overbeladen fotografen met een enorme honger wildlife in het land van de duizenden meren vast te willen leggen op de ‘gevoelige plaat’.

En geef ze eens ongelijk?

De foto vertelt ook niet dat hij uren moest rijden naar de Russische grens, om vervolgens een pad te volgen door een onmetelijk bos, over dubieuze plankieren moest balanceren, door de drassige taiga moest struinen vergezeld door taiga-muggen en de eeuwige stilte, maar waakzaam genoeg was om, met de 100-400mm in de aanslag, overstekend wild te schieten.
Wat de foto óók niet vertelt, is dat de fotograaf onder algehele ‘radio silence’ zich settelde in een wildhide en de hele avond en nacht geen kant meer op kon. In de hoop één of meerdere van de vier Europese predators op vier poten vast te leggen.

En de foto vertelt al helemáál niet dat hij uiteindelijk 15 uur met iemand in een kleine ruimte zit waar zijn maag de zalmsoep van een topkok zit te verwerken, met alle broeikasgas effecten van dien…

Nee, dat vertelt de foto allemaal niet. De fotograaf mag blij zijn met de opmerking van degene die door dit boek bladert en zegt:
‘Joah, leuke foto wel… dierentuin?’

Ach toe maar…Wat betekent de foto voor mij?  Het is een afdruk van een indruk,  één van de vele momenten van  een fantastische ervaring die ze nooit en te nimmer van me kunnen afpakken.


Reactie schrijven

Commentaren: 0